wtorek, 29 marca 2011

Kuchnia wolnostojąca

Można by powiedzieć: kuchenka jaka jest - każdy widzi. Jednak gdy przychodzi czas zakupu nowej, zaczynają się schody.

Pierwsza sprawa to wymiary, a wybór jest niewielki. Wymiar który nas interesuje to szerokość, pozostałe są standardowe: 85cm wysokość i 60cm głębokość. Mamy trzy podstawowe wymiary szerokości: 50cm, 60cm, oraz 90cm. Dwa pierwsze są zdecydowanie najbardziej rozpowszechnione, rozmiar 90cm przybył do nas z zagranicy. Oferta wolno stojących kuchenek 90cm jest narazie niewielka i są one raczej sprowadzane na zamówienie.

Co nam daje szerokość? W zasadzie jedną podstawową rzecz. Mianowicie, w kuchniach 60cm, zwiększa nam się wielkość i pojemność piekarnika. Zapewne powiecie, że przecież zwiększa się również wielkość płyty. Otóż w przypadku najpopularniejszych kuchni z płytą gazową jest to złudne wrażenie. Płyta powiększa się, ale stwierdzenie, że zmieszczą nam się większe garnki jest nie do końca trafione. Nie wierzycie? proponuję wam mały eksperyment. Gdy będziecie na sklepie wybierzcie sobie dwie kuchnie tej samej firmy, jedną 50cm a drugą 60cm. Teraz weźcie ruszt z kuchenki mniejszej i przyłóżcie do kuchenki 60cm. I co pasuje, prawda :-) Jak pokazuje to doświadczenie, rozstaw palników na płycie w kuchence 60cm wcale się nie zmienił. Mamy więcej miejsca ale tylko od zewnętrznej strony palników, czyli dwa duże garnki albo nadal nam się nie zmieszczą albo będą stały nierówno nad palnikami. Miejsca mamy więcej ale tylko w przypadku ceramicznej lub indukcyjnej płyty.

Teraz trzeba zdecydować jaki rodzaj kuchni jest nam potrzebny. Wyróżniamy następujące:
- kuchnie w całości gazowe - płyta i piekarnik zasilane gazem;
- kuchnie gazowo elektryczne - płyta gazowa, piekarnik elektryczny;
- kuchnie elektryczne - płyta ceramiczna (elektryczna), piekarnik elektryczny;
- kuchnie indukcyjne - płyta indukcyjna (elektryczna), piekarnik elektryczny.

Wyposażenie kuchni wolno stojących jest zróżnicowane i zależne od ich rodzaju:

- kuchnia w całości gazowa:
                   - zapalarka gazu (w pokrętle lub w osobnym przycisku);
                   - zabezpieczenie przeciw wypływowe gazu tak w płycie jak i w piekarniku, automatycznie odcina dopływ gazu jeżeli w wyniku zalania lub zdmuchnięcia zgaśnie płomień;
                   - programator elektroniczny - tylko dla płyty, steruje wyłączaniem palników na płycie, gdy go nie wykorzystujemy działa jak zegarek;
                   - grzałka grilowa oraz rożen;

- kuchnia gazowo elektryczna:
                   - zapalarka gazu ( w pokrętle lub w osobnym przycisku);
                   - zabezpieczenie przeciw wypływowe gazu w płycie;
                   - programator elektroniczny - tylko dla piekarnika, steruje czasowym włączaniem i wyłączaniem piekarnika, gdy go nie wykorzystujemy działa jak zegarek;
                   - termosonda - w trakcie pieczenia w piekarniku mierzy temperaturę potrawy oraz w niektórych modelach umożliwia nam zaprogramowanie piekarnika aby wyłączył się po określeniu żądanej temperatury;
                   - grzałka grilowa oraz rożen;

- kuchnia ceramiczna oraz indukcyjna:
                   - wskaźnik ciepła resztkowego (w przypadku płyty);
                   - programator elektroniczny - tylko dla piekarnika, steruje czasowym włączaniem i wyłączaniem piekarnika, gdy go nie wykorzystujemy działa jak zegarek;
                   - termosonda - w trakcie pieczenia w piekarniku mierzy temperaturę potrawy oraz w niektórych modelach umożliwia nam zaprogramowanie piekarnika aby wyłączył się po określeniu żądanej temperatury;
                   - grzałka grilowa oraz rożen;

Dodatkowo w przypadku piekarników elektrycznych mamy do czynienia z konkretnymi funkcjami piekarnika:
- grzałka dolna i górna
- grill
- termoobieg - nawiew gorącego powierza, chyba najczęściej wykorzystywana funkcja piekarnika, przede wszystkim do podgrzewania pizzy/zapiekanek, do równomiernego opiekania mięs oraz ciast;
- rozmrażanie
- mycie piekarnika - polega na wlaniu do głębokiej blachy wody, włożeniu jej na przed ostatni, dolny poziom piekarnika i na zasadzie parowania i działania temperatury zmiękcza nam zabrudzenia;

Wymienione powyżej rodzaje wyposażenia kuchni oraz funkcje piekarnika występują w różnych kombinacjach. Musimy po prostu wybrać najlepszą dla nas.

Ostatnia wskazówka to ruszt kuchni. Może być emaliowany lub żeliwny. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest ruszt żeliwny. Jest ciężki, a więc zapewnia dużą stabilność garnków oraz nie przypala się i nie odkształca pod wpływem temperatury.

Którą kuchnie i w jakiej kombinacji teraz wybierzecie?

3 komentarze:

  1. Pamiętajcie, że sprzęt RTV i AGD z najwyższej półki to niekoniecznie oznaka bogactwa! Ważniejsze jest posiadanie własnego mieszkania! Poczytajcie o tym, naprawdę warto. Na stronie internetowej pod tym linkiem: wrocław inwestycje mieszkaniowe znajdziecie fajne mieszkania, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest całkowita prawda, dlatego ja uważam że w mojej kuchni to ja jestem ta najważniejsza. Czasami dzieciom pozwolę użyć tostera https://duka.com/pl/agd/tostery jeśli chcą zrobić sobie ciepłe grzanki. No ale na tym ich swoboda się praktycznie kończy w kuchni.

    OdpowiedzUsuń