poniedziałek, 28 marca 2011

Lodówka

Wybierając się do sklepu, w celu zakupu chłodziarki czy też chłodziarko-zamrażarki, powinniśmy "uzbroić się" w podstawową wiedzę dotyczącą tego sprzętu.

Wydawało by się to proste, a jednak kilka faktów musimy mieć na uwadze.

Pierwsza sprawa to rodzaj lodówki. Mamy tu do wyboru lodówki z górnym zamrażalnikiem, z dolnym zamrażalnikiem, side-by-side i same chłodziarki. Te ostatnie są czasem wyposażone w mały wewnętrzny zamrażalnik. Skupiamy się jednak na trzech pierwszych rodzajach.
- Górna zamrażarka - oznacza to że zamrażalnik znajduje się nad chłodziarką i jest niewielkich gabarytów. Nie występują w nim szuflady czy jakieś inne możliwości oddzielania zamrożonej żywności. Co najwyżej możemy liczyć na jedną półkę drucianą (najczęściej) lub z tworzywa. Korzystanie z niego nie jest zbyt wygodne, a już sięgnięcie po jakieś mięso znajdujące się przy tylnej ściance często wiąże się z przebijaniem przez zmrożoną na kamień żywność położoną przed nim (czyli młotek, dłuto i jedziemy :-) Oczywiście takie chłodziarki są raczej dla osób potrzebujących dużej przestrzeni w chłodziarce i tylko czasowo potrzebującej zamrożenia żywności.
- Dolna zamrażarka - zamrażalnik pod chłodziarką. Wyposażony w szuflady, wysuwane w całości. Ilość szuflad jest różna i jest to między 2 a 4. Tu proszę zwrócić uwagę że szuflada na samym dole jest tylko połową tej górnej, gdyż właśnie za nią zajmuje się agregat chłodniczy. Tak więc faktyczny podział to między 1,5 a 3,5 szuflady. Piszę wszędzie szuflady ale zdaża się iż pierwsza szuflada od góry nie jest wysuwana tylko uchylna, tak więc upewniajmy się zawsze gdyż nie jest to standard w każdym modelu. Dodatkowo w takim zamrażalniku możemy spotkać małą, płaską,  wysuwaną szufladę na lód lub pizzę. Wyższe modele wyposażone będą w ręczne kostkarki do lodu czy też wyprofilowane "półki" na drzwiach zamrażarki.
- Side-by-side - to specyficzny rodzaj lodówek oferujących duże pojemności tak chłodziarki jak i zamrażarki. Zamrażarka najczęściej mieści się tu w pionie, po lewej stronie całej lodówki. Od góry do dołu jest podzielona półkami szklanymi lub z tworzywa tak abyśmy mieli swobodny dostęp do żywności. Dodatkowo znajdziemy tu również kilka szuflad wysuwanych oraz półki na drzwiach. Ten rodzaj zamrażarek jest też często wyposażany w podajniki wody oraz automatyczne kostkarki do lodu (kostki lub kruszony do wyboru). Jeżeli się zdecydujecie na takie urządzenie liczcie się ze zmniejszoną ilością miejsca, bo sam mechanizm troszeczkę zajmuje. Ostatnio pojawiły się też lodówki side-by-side z zamrażarką w dwóch pionach na dole całej lodówki.

Zanim jednak zdecydujemy się na rodzaj lodówki spójrzmy na wymiary ponieważ są ściśle powiązane z rodzajem lodówki. Niby każdy sam wie jakich potrzebuje i nie ma co się nad tym rozwodzić ale może nas tu spotkać niespodzianka. Najbardziej błędne założenie to na pewno znajdziemy takie wymiary jakie nam pasują. Otóż nie. Wymiary lodówek są w miarę usystematyzowane:
- Szerokość:
                      - górny zamrażalnik głównie między 50 a 60 cm, szersze nawet do 75 cm są produkowane tylko nielicznych producentów.
                      - dolny zamrażalnik głównie między 55 a 60 cm, węższe występują (50cm) ale niewielki jest tu wybór, szersze (70cm) produkowane są przez nielicznych producentów
                      - side-by-side od 90 cm, górna granica jest różna, trzeba po prostu sprawdzać
Pamiętajmy o jednej ważnej rzeczy: drzwi lodówki, tak chłodziarki jak zamrażarki, nie zawsze otwierają się równo z boczną ścianką lodówki. Należy więc to sprawdzić ponieważ podany wymiar może okazać się inny i zamiast 60 cm miejsca będziemy potrzebowali np 65cm.
- Głębokość:
                      - tak górny jak dolny zamrażalnik między 55 a 65 cm
                      - side-by-side 70 cm i więcej
- Wysokość:
                      - same chłodziareczki 50 cm lub 85 cm
                      - górny zamrażalnik 110 do nawet 170 cm, ale najczęściej do 155 cm
                      - dolny zamrażalnik 125 do 202 cm
                      - side-by-side od 175 cm

Teraz czas na system chłodzenia. Mamy tu dwa rodzaje. Chłodziarki samo rozmrażające się lub bez szronowe (No Frost).
- Samo rozmrażające się to najbardziej popularne chłodziarki. W trakcie ich pracy na tylnej ściance chłodziarki zbiera się na przemian szron lub kropelki wody które potem spływają nad agregat i wyparowują. W zamrażarce zbiera się natomiast śnieg/lód. Warto je "dla zdrowia" samej lodówki rozmrozić raz w roku.
- Bez szronowe są natomiast chłodzone zimnym powietrzem. Nie występuje tu szron czy woda ani w chłodziarce, ani w zamrażarce. Łatwiejsze w utrzymaniu w czystości, dłużej mogą przechowywać żywność bo spowalniają rozwój bakterii ale bardziej wysuszają pożywienie więc należy pamiętać o trzymaniu go w folii, woreczkach lub pojemnikach. Powiecie, że to kłopotliwe ale dzięki temu zapachy żywności nie będą się przenikały. Są jednak troszkę głośniejsze w swojej pracy.

Chłodziarka to urządzenie, którego zadaniem jest obniżenie temperatury środowiska chłodzonego, kosztem doprowadzonej energii. No właśnie. Czas na zużycie energii. Mamy do wyboru klasy energetyczne. Najlepsza to A++, potem A+, dalej A. Wszystkie są oszczędne w energię. Warto się skupić tylko na tym ile za oszczędzimy wybierając A++ zamiast A. Moi drodzy różnice są tu naprawdę niewielkie, a cena takiej oszczędnej lodówki mocno rośnie. Szacunkowo różnica w rocznym zużyciu między klasą A i A+ to w okolicach 50kWh na rok i kolejne 50kWh między A+ oraz A++. Sami zdecydujcie czy warto w to inwestować. Warto tylko pamiętać że chłodziarki typu side-by-sie będą zużywały więcej energii niż pozostałe.

Krótko o części chłodzącej. Możemy tu mieć półki ze szkła hartowanego (najczęściej) lub tzw drabinki (żadziej). Dodatkowo może wystąpić półka na butelki i koniecznie sprawdźcie czy jest "jajcarka". Niektóre modele oferują wewnętrzny podajnik wody wraz z filtrem. Warto tez zwrócić uwagę na komorę świerzości - będzie tu temperatura najbardziej zbliżona do zera stopni. Jest urzyteczne dla przechowywania warzyw, owoców czy surowego mięsa do wykorzystania w niedługim czasie.

Wreszcie czas na sterowanie.
- Standardowe - mamy po prostu pokrętło z oznaczonym poziomem pracy agregatu. Jego ustawienie odpowiada za pracę tak chłodziarki jak i zamrażarki.
- Elektroniczne - wyświetlacz mniej lub bardziej rozbudowany. Spotkamy tu możliwość dokładnego ustawienia temperatury, co do stopnia, a także kilka funkcji dodatkowych: blokada ustawień, funkcja wakacje ( lodówka zużywa możliwie mało energii, tylko tyle ile potrzeba do zachowania ustawionych temperatur, przydatne gdy wyjeżdżamy na pewnien czas), super mrożenie (szybkie zamrażanie dużych ilości pożywienia) oraz sygnał dźwiękowy niedomknietych drzwi. Dodatkowo lodówki z takim wyświetlaczem mogą być wysposażone w podwójny termostat, dzięki czemu możemy osobno ustawiać temperaturę chłodziarki i zamrażarki, a także całkowicie wyłączyć jedną z części.

Myślę, że są to podstawowe informacje które każdy powinien znać zanim wybierze się na zakupy. Reszta zależy od was.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz