niedziela, 3 kwietnia 2011

Robot kuchenny

Robot kuchenny zdecydowanie ułatwia pracę w kuchni, uwalniając nas, w zasadzie, od wszystkich czynności związanych z przygotowaniem posiłków. Wybór odpowiedniego urządzenia nie jest prosty, zwłaszcza że występuje wiele rodzajów robotów, a ich funkcje są często bardzo zróżnicowane.

Urządzenie, na które się zdecydujemy, powinno być jak najlepiej dopasowane do naszych potrzeb, tzn. wybieramy je pod kątem możliwych zastosowań dla nas, a nie jak największych możliwości. Im większy będzie wachlarz zastosowań tym oczywiście droższy będzie taki robot. Właśnie dlatego trzeba się zastanowić czy jakiejś funkcji faktycznie potrzebujemy za nim zdecydujemy się na wyższą cenę.

Blendery (stopka blendująca) są to niewielkie urządzenia mieszczące się w szufladzie, służące do przygotowywania koktajli, kremów, deepów, sosów oraz zup. Ich moc mieści się w przedziale od 150 do 600W. Najprostsze z nich są wyposażone jedynie w podstawową końcówkę rozdrabniającą oraz kubek o pojemności 0,5 litra. Bardziej rozbudowane będą miały końcówki do szatkowania, kruszenia lodu, ubijania piany, a nawet tarcze do cięcia w plastry czy mizerii.


Malaksery służą do miksowania z jednoczesnym mieszaniem produktów. Ich główna rola to: rozdrabnianie mięsa, krojenie, ucieranie, szatkowanie, siekanie owoców i warzyw. Posiadają również końcówki do wyrabiania ciasta, ubijania piany oraz kręcenia sosów. Na ich wyposażeniu są najczęściej dwie lub trzy misy różnej wielkości. Dodatkowo niektóre modele mają również kielich koktajlowy do przygotowywania napojów mlecznych, jogurtowych czy shake'a. Moc najczęściej między 500 a 1000W.


Roboty wieloczynnościowe są największe jeżeli chodzi o ich gabaryty i jednocześnie oferują najszerszą paletę funkcji. Oprócz tych wymienionych w przypadku blendera czy malaksera są one często wyposażone w maszynkę do mięsa, wyciskarkę do cytrusów, sokowirówkę, młynki do mielenia nasion oraz przystawki do różnych rodzajów makaronów. Charakteryzują się one również misami o większej pojemności (ok. 3-5 litrów) oraz zdecydowanie większą mocą, od 700 nawet do 2000W.

Oprócz wyposażenia wymienionego powyżej, wielu producentów oferuje również różnorodne akcesoria oraz końcówki dodatkowe. Warto więc również sprawdzić czy robot posiada możliwości rozbudowy aby można było w przyszłości dokupić wymagane końcówki.

Roboty kuchenne charakteryzujące się niższą mocą silnika, posiadają jednocześnie jedną niezmienną prędkość obrotów oraz ewentualnie przycisk pulsacyjny pozwalający na krótko trwałe zwiększenie prędkości. Te, z kolei, z wysoką mocą silnika posiadają regulację obrotów w zależności od wybranej funkcji. Im więcej funkcji posiadają tym więcej poziomów obrotów. Najczęściej jest to 5-6 poziomów. Są one dostosowane do konkretnych funkcji robota oraz pozwalają na większą kontrolę nad przygotowywanymi potrawami. Najwyższe modele posiadają często automatyczny system sterowania (wciskamy odpowiedni przycisk, a urządzenie samo dobiera optymalną prędkość obrotów)

Warto też pamiętać o kilku przydatnych drobiazgach, które ułatwiają obsługę robota:
- podstawa anty poślizgowa - dzięki niej robot będzie stał stabilnie na podłożu, najczęściej występują tu nóżki w postaci przyssawek lub gumowa podstawa;
- zabezpieczenie przed przegrzaniem - robot wyłączy się automatycznie jeżeli silnik będzie potrzebował przerwy od pracy;
- blokada zabezpieczająca przed przypadkowym włączeniem - dopóki odpowiednie części robota nie będą na swoich miejscach, nie będziemy mogli uruchomić robota.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz