poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Okap kuchenny

Zadaniem okapu kuchennego jest oczyszczanie powietrza z zapachów oraz oparów, które pojawiają się w trakcie gotowania, smażenia czy pieczenia. Wyposażony w odpowiednie filtry może usuwać wilgoć oraz drobinki tłuszczu z powietrza.

Zanim zdecydujemy się na jeden z dostępnych na rynku okapów musimy odpowiedzieć sobie na dwa pytania.
          Po pierwsze: jaka szerokość? Szerokość okapu powinna być równa, a najlepiej większa niż szerokość kuchenki lub płyty do zabudowy nad którą będzie wisiał. Dlaczego szersza? Szerokość okapu np 60cm jest liczona od brzegu do brzegu obudowy okapu. Powierzchnia, którą okap "zbiera" opary jest mniejsza o średnio 10-15cm bo taka jest wewnętrzna strona odpowiedzialna za pochłanianie.
          Po drugie: charakter pracy? Okap może pracować jako wyciąg lub jako pochłaniacz. Praca jako wyciąg oznacza że będzie podłączony do kanału wentylacyjnego i wszystko będzie odprowadzane na zewnątrz. Praca jako pochłaniacz to tzw tryb zamknięty. Okap nie jest podłączony wtedy do wentylacji i powinien być wyposażony w specjale filtry (np. węglowe) pochłaniające tłuszcz oraz zapachy. Pobrane powietrze przechodzi przez nie i powraca do kuchni.

Teraz możemy zastanowić się nad rodzajem okapu.

Okap kominowy jest najpopularniejszym rodzajem. Jego podstawowe rozmiary szerokości to 50, 60 oraz 90cm. Okapy te są montowane bezpośrednio do ściany, najczęściej między szafkami. Posiadają komin maskujący, wewnątrz którego umieszcza się przewód odprowadzający podłączony do wentylacji. Ich moc wyciągu to najczęściej 450-500 metrów sześciennych. Są przystępne cenowo i oferują największą gamę wzorów (stal nierdzewna, szkło, drewno). Potrzebują jednak trochę miejsca na zamontowanie.

Okap podszafkowy jest równie popularny jak poprzednik. Jego wymiary szerokości to 50 oraz 60cm. Jest on montowany bezpośrednio pod szafką znajdującą się nad kuchenka lub płytą grzejną. Inny jego model to okap teleskopowy, który montowany jest wewnątrz szafki. Oba modele najczęściej służą jako pochłaniacze ale mają możliwość podłączenia ich do wentylacji. Ich moc wyciagu to ok. 300-350 metrów sześciennych. Są najtańsze spośród wszystkich okapów i potrzebuja stosunkowo niewiele miejsca. Nie oferują jednak tak szerokich możliwości wyboru. Co najwyżej możemy tu zdecydować o kolorze.

Okap wyspowy jest specyficznym rodzajem montowanym do sufitu w dowolnym miejscu kuchni, najczęściej nad wyspą na której znajduje się płyta grzejna. Posiadają elegancki komin w kolorze całego okapu. Mają najróżniejsze kształty (okrągłe, owalne, prostokątne, kwadratowe i nieregularne). Ich moc to najczęściej 600-800 metrów sześciennych. Oszczędzają miejsce w kuchni, są jednak drogie.

Okap sufitowy są montowane bezpośrednio do sufitu. Nie posiadają komina i są stylizowane na lampy. Są zawsze sterowane za pomocą pilota. Najpiękniej się prezentują ale są najdroższe ze wszystkich.

Wszystkie te wymienione rodzaje okapów mogą być wyposażone w poniższe dodatkowe funkcje:
- timer - można nastawić czas zakończenia pracy;
- system wyciszający - specjalne wkłady mogą obniżyć poziom hałasu o około 25%;
- sensor zapachu - okap sam się uruchomi jeżeli wykryje powiększony poziom wilgotności;
- zawór cofania - jest to "klapka", która zabezpiecza przed cofaniem się powietrza z przewodu wentylacyjnego.

Na koniec jeszcze dwa drobiazgi. Zwracajcie uwagę na poziom hałasu okapu. Dla każdego z nas poziom akceptowalny będzie inny ale z regóły najbardziej optymalny to 50dB. Głośność okapów zawiera się najczęściej w przedziale 35-65dB. Istotne znaczenie może mieć też oświetlenie. W okapach kominowych lub podszafkowych mogą to być zwykłe żarówki natomiast w pozostałych typach powinno to byc oświetlenie halogenowe. Daje światło o większym natężeniu i bardziej elegancko oświetla nasze miejsce przygotowywania posiłków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz