Jeżeli mamy potrzebę przechowywania dużej ilości żywności w niskiej (ujemnej) temperaturze, standardowa zamrażarka w chłodziarce może okazać się za mała. Być może warto się wtedy zastanowić nad zakupem klasycznej zamrażarki.
Wybór nie będzie tutaj duży. Na początek musimy się zdecydować na rodzaj zamrażarki, a dostępne mamy dwa: zamrażarka skrzyniowa oraz zamrażarka szufladowa.
Zamrażarka skrzyniowa jest skonstruowana w prostu sposób. Możemy ją porównać do skrzyni z otwieraną górna klapą. W zdecydowanej większości mamy tu do dyspozycji tylko jedna, dużą komorę mrożącą, najczęściej bez żadnych ścianek dzielących itp. Jedyne na co możemy liczyć to najczęściej 1, 2 lub 3 kosze podwieszane w górnej części komory. Segregacja produktów jest tu prawie niemożliwa, tak więc wszystko co wrzucimy może nam się zbić w jeden twardy kamień. Pojemność takiej zamrażarki to najczęściej przedział między 100 a 500 litrów. Ten rodzaj zamrażarek zajmuje dużo miejsca jeżeli zdecydujemy się na większą pojemność. Dla przykładu:
- najmniejsze zamrażarki skrzyniowe będą miały szerokość ok. 56cm i głębokość ok. 53cm;
- podczas gdy największe to szerokość nawet ok. 150cm i głębokość ok. 65cm.
Ze względu na swoje wymiary są one raczej odpowiednie dla lokali gastronomicznych lub tez osób dysponujących dużą ilością miejsca np w piwnicy.
Zamrażarka szufladowa ma kształt i wymiary lodówki. Wewnątrz, w zależności od wysokości, znajdują się szuflady, najczęściej wysuwane, w ilości od 3 do 9 sztuk. Zdaża się, iż niektóre górne szuflady mogą być uchylne. Na wyposażeniu niektórych zamrażarek szufladowych będą tzw akumulatory zimna. Mogą one mieć dwojakie zastosowanie. Pierwsze to ochrona przed rozmrożeniem np w przypadku braku prądu (dzięki nim zamrażarka dłużej zachowa swoją temperaturę), druga to używanie ich na rodzinnych piknikach jako wkładów do przenośnych coolerów. Pojemność takich zamrażarek jest zależna od ich wysokości i są to:
- dla najmniejszych o wysokości 85cm i szerokości 55-60cm to ok. 100 litrów;
- dla największych o wysokości 180cm i szerokości60cm to ok. 260 litrów.
Są one zdecydowanie wygodniejsze jeżeli chodzi o segregacje produktów i dostępność do nich. Ich przeznaczenie to raczej miejskie gospodarstwa domowe.
Oba rodzaje zamrażarek mogą być zasilane standardowym agregatem lub być w systemie No Frost. Standardowy agregat zapewnia cichszą prace ale wymaga rozmrożenia raz na jakiś czas. Jest jednak tańszym rozwiązaniem. System No Frost jest trochę głośniejszy ale nie wymaga żadnego rozmrażania i zapewnia dłuższe przechowywanie mrożonej żywności. Zamrażarki te są jednak droższe.
Warto też zwrócić uwagę na klasę mrożenia. Oznacza się ją poprzez liczbę gwiazdek , gdzie każda gwiazdka oznacza kolejne -6 stopni. Całkowitą, maksymalną temperaturę mrożenia obliczamy według wzoru: wyjściowa temperatura -8 stopni plus liczba gwiazdek. Maksymalna liczba gwiazdek to 4, a więc temperatura -32 stopnie. W takiej temperaturze żywność można przechowywać nawet do roku czasu.
Wreszcie czas na pobór energii. Zamrażarka pracuje 24 godziny na dobę tak więc warto zakupić jakiś oszczędny model. Podobnie jak w przypadku lodówek, najbardziej oszczędna klasa to A++, jest też jednocześnie najdroższa więc warto zastanowić się nad klasą A+ oraz A. Roczne zużycie energii zależy od pojemności całkowitej zamrażarki oraz nastawionej temperatury. Zużycie energii dla zamrażarki ok. 220 litrów w klasie A+ to około 210 kWh.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz